FREMTIDSFULLMAKT

Torill Lehre

Autorisert jurist / daglig leder

torill.lehre@adisor.no - 406 07 546

En liten investering med en potensiell stor konsekvens.

Hva er fremtidsfullmakt?

En slik fullmakt fastsetter en planlagt fremtidsrettet måte du ønsker at viktige saker skal behandles på dine vegen, dersom du blir ute avstand til å ta viktige beslutninger selv.

Fullmakten kan være begrenset, eller omfatte det meste som angår deg, etter satte vilkår. Vilkår kan være at du etter en leges erklæring vurderes som dement, eller på andre måter svekket nok, til ikke å kunne ta vare på deg selv i tilstrekkelig grad, eller ikke lenger er i stand til å ta egnebeslutninger.  

Hva er verge?

Statsforvalteren kan oppnevne verge for deg, dersom du havner i en slik situasjon. Vergen kan være en person som verken du eller dine nærmeste kjenner, og denne kan få som mandat å forvalte din økonomi, og på de områder Statsforvalteren finner det nødvendig, opptre på dine vegne (i sammen med deg, så langt mulig)

Opprettelse av vergemål er regulert i vergemålsloven § 20. Bestemmelsen lyder slik: «Den som har fylt 18 år, og som på grunn av sinnslidelse, herunder demens, psykisk utviklingshemming, rusmiddelmisbruk, alvorlig spilleavhengighet eller alvorlig svekket helbred ikke er i stand til å ivareta sine interesser, kan settes under vergemål hvis det er behov for det».

Hvem som kan be om opprettelse av vergemål for deg, følger av vergemålsloven § 56 første ledd, som innledes lik: «Statsforvalteren treffer vedtak om opprettelse eller endring av vergemål av eget tiltak…»

For øvrig kan du selv, din ektefelle/samboer, dine foreldre, nærmeste livsarving (vanligvis dine barn) og søsken be om at det opprettes verge for deg. I tillegg kan behandlende lege/tilsynslege sende inn en slik begjæring.

Hvorfor fremtidsfullmakt?  

Det er ikke sikkert at du er komfortabel med at en fremmed person skal tre inn i rollen som din verge. Da vil det være en fordel om du på forhånd har opprettet fremtidsfullmakt, der du har bestemt hvem som skal ha som mandat å forvalte din økonomi, og å kunne ta beslutninger på andre viktige områder som gjelder deg og ditt liv. (sammen med deg så langt mulig) 

Beslutninger som du har nedtegnet i fullmakten har du vurdert i mens du fortsatt var i stand til å ta slike beslutninger, og du kan da være trygg på at dine ønsker blir i varetatt slik du har ønsket, om noe skulle ramme deg senere i livet.

Hvordan opprette fremtidsfullmakt?

Det er flere måter å opprette fremtidsfullmakt på. Du har sikkert sett at det florerer billige varianter av skjema som du kan fylle ut og benytte til dette formålet. Men, vær klar over at det er gode grunner for å la deg bistå av noen som har kompetanse på området. Det vil kanskje koste noe mer enn den billige varianten du finner på nett, men det er verdt investeringen.  Du er da sikret at fullmakten blir opprettet riktig, med all nødvendig informasjon, og at den er gyldig, om det oppstår behov for å ta den i bruk i en/eller flere meget sårbare faser i livet ditt.  

 

Kontakt oss for en uforpliktende prat dersom du vurderer å opprette fremtidsfullmakt.

telefon: 40607546

e-post: kontakt@adisor.no

https://www.adisor.no

Kontakt oss

Kontakt oss

Har du spørsmål om hva vi kan bistå med eller ønsker å diskutere en mulig sak, ta gjerne kontakt med oss på telefon, chat eller benytt skjemaet til høyre.

Alle personopplysninger og dialog behandles konfidensielt. For mer informasjon, les våre retningslinjer rundt personvernopplysninger.

Har du spørsmål om hva vi kan bistå med eller ønsker å diskutere en mulig sak, ta gjerne kontakt med oss på telefon, epost eller chat.

Alle personopplysninger og dialog behandles konfidensielt. For mer informasjon, les våre retningslinjer rundt personvernopplysninger.

Takk for din henvendelse.

Vi vil ta kontakt med deg så snart som mulig!
Noe gikk galt. Ring oss eller send en epost til kontakt@adisor.no
This is some text inside of a div block.