Fremtidsfullmakt

Torill Lehre

Autorisert jurist / daglig leder

torill.lehre@adisor.no - 406 07 546

FREMTIDSFULLMAKT:

Det er større etterspørsel etter fremtidsfullmakt nå enn noen gang tidligere. Årsaken til dette skal ikke drøftes her, men en del tips og opplysninger ønsker vi å formidle til dere som tenker at dere skal opprette en slik fullmakt.

Først noen begrepsavklaringer:

Fullmaktsgiver er den som gir/oppretter fullmakten.

Fullmektig er den, eller de som får oppgavene som nevnt i fullmakten.

Rettslig handleevne er retten til å utøve sine rettigheter og plikter i rettssamfunnet.

Samtykkekompetanse er en persons evne til å ta en informert beslutning, og innebærer at man kan ta egne avgjørelser og forstå konsekvensene av valgene sine.

Dernest en sondring mellom vedvarende og ordinærfremtidsfullmakt:

VEDVARENDE FREMTIDSFULLMAKT:

Som benevnelsen indikerer, så er dette en fullmakt som kan tre i kraft umiddelbart etter opprettelsen, eller på et senere angitt tidspunkt. Denne type fullmakt vil fortsatt gjelde, etter at fullmaktsgiver har mistet handleevnen.

Vær imidlertid klar over at den vedvarende fullmakten kun gjelder på det økonomiske området.

ORDINÆR FREMTIDSFULLMAKT:

Denne fullmakten er ment å skulle gjelde fra et angitt tidspunkt, nærmere bestemt det tidspunktet en fullmaktsgiver ikke lenger er i stand til å ta vare på seg selv, på grunn av «sinnslidelse, herunder demens, eller alvorlig svekket helbred».

Den ordinære fullmakten gjelder på alle områdene den opplyser om, under forutsetning av at fullmaktsgiver har opprettet fullmakten av egen fri vilje, ikke var for svekket til å opprette den, og at fullmakten oppfyller enkelte formkrav.  

Hvorfor fremtidsfullmakt:

Dersom fullmakten er tilstrekkelig regulert, kan den erstatte oppnevning av vergemål hos Statsforvalteren. Dersom det ikke er opprettet framtidsfullmakt, eller den er mangelfull når/om du blir tilstrekkelig svekket på grunn av «sinnslidelse, herunder demens, eller alvorlig svekket helbred», så kan for eksempel en lege be Statsforvalteren om at det oppnevnes verge for deg. Da utnevner Statsforvalteren hvem som skal utføre oppgavene for deg.

Når skal fullmakten opprettes:

Du kan opprette fullmakten når du ønsker, (etter fylte18 år) så lenge du forstår hva fremtidsfullmakt er, og at du er samtykkekompetent når du oppretter den. Du må ikke på noen måte være tvunget, eller lurt til å opprette den.

En anbefaling kan derfor være at du får en lege til å dokumentere at du er helt frisk, og at du forstår hva det å gi en slik fullmakt innebærer. Dersom du er i en begynnende fase av «sinnslidelse, herunder demens, eller alvorlig svekket helbred», så er det for sent.  

Hvordan skal fullmakten opprettes:

Det er ingen eksakte krav til hvordan den opprettes,men noen krav til innhold er det viktig å være klar over:

Angi oppgavene:

Fullmakten må angi hvilke oppgaver som omfattes, og bør være så spesifikk som mulig. Eksempler på hva som kan omfattes er vedlikehold, utleie, eller salg av bolig. Avslutning av unødvendige abonnementer, betaling av regninger, dele ut gaver, og forskudd på arv. Salg av eventuelt andre eiendeler kan være aktuelt i tillegg til nødvendig kontakt med HELFO og NAV.

Det er også viktig at du tar stilling til om du ønsker å sitte i uskifte bo, dersom du er, eller blir enke/enkemann, og om du ønsker å fortsette å bo hjemme så lenge som mulig. Enkelte ønsker også å si noe sine ønsker om livsforlengende helsehjelp.

Listen her er ikke uttømmende, og det er kun du som fullmaktsgiver som skal bestemme omfanget av innholdet.

Angi fullmektigene:

Fullmakten må inneholde personopplysninger om hvem som skal være fullmektig. Dersom det skal være flere fullmektiger, er det en stor fordel om det spesifiseres hva hver og en skal ha ansvar for, eller om den ene for eksempel kun skal være stedfortreder for den andre ved for eksempel sykdom eller død.

Merk at dersom fullmektigen er familiemedlem for eksempel ditt barn, så bør det nevnes at vedkommende også skal kunne gi gaver/forskudd på arv til seg selv. I motsatt fall kan fullmektigen bli ansett som inhabil til denne oppgaven

Vitner:

I tillegg til dette, og at dokumentet skal signeres av deg som fullmaktsgiver, så må fullmakten være signert av to vitner. Disse kan ikke være oppnevnt som fullmektiger, de må være over 18 år, og kan ikke selv være satt under vergemål.

Merk at for at fremtidsfullmakten skal kunne omfatte mandat til salg av for eksempel bolig, så må den stadfestes av Statsforvalteren.

Sluttord:

Det florerer en del rimelige eksempler på fullmaktsskjemaer på nett, og kanskje kan en slik være tilstrekkelig for deg og ditt formål. Det anbefales like vel på det sterkeste at du kontakter jurister som har erfaring og kompetanse på området, når du først skal opprette et slikt viktig dokument.

Kontakt oss for en uforpliktende samtale på telefon +47 40 60 75 46

 

 

Kontakt oss

Kontakt oss

Har du spørsmål om hva vi kan bistå med eller ønsker å diskutere en mulig sak, ta gjerne kontakt med oss på telefon, chat eller benytt skjemaet til høyre.

Alle personopplysninger og dialog behandles konfidensielt. For mer informasjon, les våre retningslinjer rundt personvernopplysninger.

Har du spørsmål om hva vi kan bistå med eller ønsker å diskutere en mulig sak, ta gjerne kontakt med oss på telefon, epost eller chat.

Alle personopplysninger og dialog behandles konfidensielt. For mer informasjon, les våre retningslinjer rundt personvernopplysninger.

Takk for din henvendelse.

Vi vil ta kontakt med deg så snart som mulig!
Noe gikk galt. Ring oss eller send en epost til kontakt@adisor.no
This is some text inside of a div block.